Thursday, March 5, 2009

Tercetuslah Gerai ICT apabila ikan, sotong & pisang dicelup dlm tepung!

waktu petang paling ramai pelanggan
inilah dapur kayu yg pak Hashim guna utk goreng ikan, sotong dan pisang
lagi nikmat kalau dimakan panas2
ikan kembong besar dan segar...
sotong pun sedap...rugi kalo tak cuba...murah plak tu
stakat kena beratur tunggu turn tu biasalah kat sini...





GERAI ICT!!! best gak lepak sini...bukan kat KL..tapi kat Kampung Rhu,Setiu, Terengganu...sape yg ada kesempatan gi Setiu..singgah2lah kat sini...
ICT sbnrnya singkatan utk Ikan Celup Tepung...tapi kat situ bukan ikan jer yg dicelup2 dlm bancuhan tepung...sotong dan pisang pun tauke kedai ni celup skali...
yang bestnya kat sini...ikan2 yg digunakan semuanya fresh gilerrrr....senang citer...naik jer ke darat terus empunya kedai ni beli..siang..basuh dan dicelup dalam tepung sblm digoreng kat dlm kuali yg tersgtlah besar...xkanlah nak goreng dlm kuali mini kot...mana bley tampung permintaan customer yg tinggi terhadap ICT nih...hehe
bukan stakat ikan jer yg fresh...sotong pun apa kurangnya...menurut tauke kedai ni...dia guna sotong jenis Mengabang yg memang sesuai utk digoreng tepung...lembut jer..x liat mcm kita mkn kat sesetgh tmpat sblm ni...
tak cukup dgn ikan dan sotong...tauke kedai ni 'up' sket lagi menu dia dgn goreng pisang...bayangkan korang gi situ waktu ptg sambil mkn semua mknan yg telah digoreng tepung tu...dahla tmpt ni tepi pantai...bayangkan mcm mana suasananya??? ada angin2 bertiup....ada bunyi ombak...boleh tgk nelayan mendarat...huhhh...bagi aku dah cukup nikmat dah tu!!!
satu lg yg dahsyat pasal GERAI ICT ni ialah dapurnya...tak mainlah dapur2 gas nih....diaorg masak guna dapur kayu...bila masak guna dapur kayu ni dah tentulah aromanya 'lain mcm' sket berbanding dapur biasa...lepas tu..apa yg digoreng akan jadi lebih rangup dan sedap...
Kat area sini sebenarnya ada byk kedai yg jual celup2 tepung ni...tapi aku cadangkan korang gi GERAI PAK HASHIM yg dibuka sejak 1981 lagi...kata Pak Hashim, yg membezakan kedainya dgn kedainya yg lain ialah bancuhan tepung tu...ramuan dan bahan2 tak pernah diubah2 sejak dia mula buka kedai ni...patutlah kedai dia yg paling ramai pelanggan...
kalo korang nak gi...kedai ni bukak dari pukul 9 pagi sampai 7 mlm...sepinggan sotong (sorang mkn) harganya cuma RM6.00...ok lah kan???...dah la fresh..sedap plak tu....pastu minum plak air kelapa...mak aiiii.....memang nikmat!!!

No comments:

Post a Comment